Dagboeken

Zorgvuldig

1 april 2021

Half maart kreeg Pieter (in 1943 geboren en inmiddels 78) een uitnodiging kreeg voor zijn vaccinatie. Hij kon kiezen: Borculo, Zevenaar of Arnhem. Hij koos voor Borculo, omdat hij – er is immers haast geboden - daar nog in maart terecht kon. Anders werd het pas april en was hij letterlijk nog verder van huis.
En zo gebeurde het dat meneer mijn echtgenoot op 30 maart zijn eerste vaccinatie kreeg. Niet bij de prikpost hier 400 meter verderop maar in Borculo, 30 kilometer van Zutphen vandaan.
Wie had gedacht dat het in die bewuste week eind maart bij ons voor de deur stervensdruk zou zijn met andere prikgegadigden en dat er daarom hier om de hoek geen plek voor Pieter was, heeft niets van de Nederlandse vaccinatiestrategie begrepen. Het was die week juist ronduit stil bij ons in de straat.
Als ik dit probeer te begrijpen, denk ik aan minister Hugo de Jonge. Toen hij in januari moest uitleggen waarom het vaccineren in Nederland zo traag verliep, was zijn verklaring: ‘Het moet wel zorgvuldig gebeuren.’ 
NASCHRIFT 12 april 2021
Meer nieuws van het coronavaccinatiefront: Jacques (1947) en Margo (1948) krijgen zaterdag hun eerste prik. Ze wonen hier vlak achter ons en zij worden om 18.40 uur verwacht in … Deventer. Nog meer nieuws van hetzelfde front. Een vriend van Jacques wordt donderdag al gevaccineerd. Deze man woont in Deventer en je raadt het al: hij dient zich te vervoegen bij de Hanzehal in … Zutphen. 

terug naar overzicht