Fotografie: Ingrid Zweverink

Journaliste en schrijfster

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) studeerde economie in Amsterdam en was als journaliste verbonden aan de Volkskrant en Elsevier.  In 2006 ging zij terug naar de oostelijke kant van de IJssel en sindsdien woont ze in Zutphen. In 2019 verscheen Een [ongewone] geschiedenis van doodgewone dingen, columns uit het Historisch Nieuwsblad voorafgegaan door een pleidooi voor ‘historische intelligentie’. Eerder schreef zij de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000).  In 2010 publiceerde zij Mijn moeder wilde dood, een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking.

doodgewone dingen

Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen bevat columns die Annegreet van Bergen schreef voor het Historisch Nieuwsblad. Wie duikt in de geschiedenis van ogenschijnlijk doodgewone dingen als kraanwater, elektrisch licht, klok, tandpasta of ijzer, ziet dat daar vaak prachtige verhalen achter schuilgaan en dat ‘doodgewoon’ eigenlijk heel bijzonder is.

Het goede leven

In ‘Het goede leven’ pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller ‘Gouden jaren’. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken......

gouden jaren

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’ Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche......

Dagboeken

Je kunt het een ‘blog’ (afgeleid van web-logboek) noemen. Maar Annegreet vertelt liever in een ouderwets ‘dagboek’ over haar belevenissen.

naar dagboeken

boeken

Annegreet is schrijfster van een klein, maar succesvol oeuvre. Aanvankelijk schreef ze vooral over werkdruk, stress en burn-out. De laatste jaren ligt de nadruk op economische geschiedenis.

ander werk

Annegreet schrijft als journaliste niet alleen over economie en geschiedenis, maar ook over tal van andere onderwerpen die haar bezighouden.

Lezingen en andere optredens

Op verzoek van boekhandelaren, bibliotheken, historische en andere verenigingen verzorgt Annegreet van Bergen lezingen mét lichtbeelden. Hier vindt u het overzicht van openbaar toegankelijke optredens. Wilt u zelf een lezing organiseren, neem dan contact op.

overzicht lezingen

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website voor de bezoeker beter werkt. Privacystatement

akkoord