Fotografie: Ingrid Zweverink

Journaliste en schrijfster

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) studeerde economie in Amsterdam en was als journaliste verbonden aan de Volkskrant en Elsevier.  Sinds 2006 woont ze in Zutphen. Haar meest recente boek is Noo kriege wi-j ’t baeter – Verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek. Eerder schreef zij de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000).  In 2019 verscheen Een [ongewone] geschiedenis van doodgewone dingen, een bundeling van columns uit het Historisch Nieuwsblad. In 2010 publiceerde zij Mijn moeder wilde dood, een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking.

GOUDEN JAREN

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’ Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche......

Het goede leven

In ‘Het goede leven’ pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller ‘Gouden jaren’. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken......

Noo kriege wi-j
’t baeter

Het badwater delen met je broertjes en zusjes, televisie kijken bij de buren, noaberhulp en je eigen voedsel verbouwen. Allemaal heel normaal tijdens de wederopbouwjaren in de Achterhoek. In Noo kriege wi-j ’t baeter laat Annegreet van Bergen zien dat na de oorlog mensen overal in Nederland hetzelfde gevoel hadden: het wordt beter!

Dagboeken

Annegreet vertelt af en toe in haar dagboeken over haar belevenissen.

naar dagboeken

boeken

Annegreet is schrijfster van een klein, maar succesvol oeuvre. Aanvankelijk schreef ze vooral over werkdruk, stress en burn-out. De laatste jaren ligt de nadruk op economische geschiedenis.

ander werk

Annegreet schrijft als journaliste niet alleen over economie en geschiedenis, maar ook over tal van andere onderwerpen die haar bezighouden.

Lezingen en andere optredens

Op verzoek van boekhandelaren, bibliotheken, historische en andere verenigingen verzorgt Annegreet van Bergen lezingen mét lichtbeelden. Hier vindt u het overzicht van openbaar toegankelijke optredens. Wilt u zelf een lezing organiseren, neem dan contact op.

overzicht lezingen

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website voor de bezoeker beter werkt. Privacystatement

akkoord