Fotografie: Ingrid Zweverink

Journaliste en schrijfster

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) studeerde economie in Amsterdam en was als journaliste verbonden aan de Volkskrant en Elsevier. Sinds 2006 woont ze in Zutphen.
Ze is auteur van de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000). In het najaar van 2022 verscheen haar Gouden jaren scheurkalender 2023 met 365 beknopte nieuwe verhalen en evenzovele dagen gespreksstof over de tijd van toen.
Ook schreef ze Mijn moeder wilde dood - een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking (2010). Noo kriege wi-j ’t baeter – Verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek (2020). Een ongewone geschiedenis van doodgewone dingen, columns uit het Historisch Nieuwsblad (2022). 

scheurkalender

Op deze tweede Gouden jaren-scheurkalender vertelt Annegreet nieuwe verhalen en anekdotes over de tijd dat Nederland nog niet half zo rijk was als nu. Bijvoorbeeld over het stoppen van sokken, rijden met drank op en het ouderwetse rijbewijs van linnen. Ze haalt herinneringen op aan woorden en uitdrukkingen als ‘spatlap’, ‘handen als kolenschoppen’, ‘hunkerbunker’ en ‘iets op de groei kopen’ en schotelt de lezer verbazingwekkende feiten voor. De Gouden jaren-scheurkalender zorgt elke dag weer voor gespreksstof over de tijd van toen.

DOODGEWONE DINGEN

De wasautomaat is de moeder aller huishoudelijke apparaten. Geen ander apparaat heeft vrouwen méér vrije tijd gegeven. Daarom pleit Annegreet van Bergen voor een standbeeld voor de wasautomaat met daaronder een Wilhelmus-achtige tekst ‘de tirannie verdrijven die mij mijn hert doorwondt’.
De wasautomaat is slechts een van de vele ‘gewone dingen’ waarvan Van Bergen de geschiedenis onderzoekt. Daarvoor keek zij met verwondering en dankbaarheid om zich heen. Niet alleen naar wasmachines, koelkasten en stofzuigers, maar ook naar papier, suiker, veilig kraanwater en andere inmiddels heel ‘gewone dingen’ die ons leven zoveel gemakkelijker en aangenamer hebben gemaakt dan dat van onze voorouders. 

gouden jaren

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’ Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteiten-begeleider? Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes.....

Dagboeken

Annegreet vertelt af en toe in haar dagboeken over haar belevenissen.

naar dagboeken

boeken

Annegreet is schrijfster van een klein, maar succesvol oeuvre. Aanvankelijk schreef ze vooral over werkdruk, stress en burn-out. De laatste jaren ligt de nadruk op economische geschiedenis.

ander werk

Annegreet schrijft als journaliste niet alleen over economie en geschiedenis, maar ook over tal van andere onderwerpen die haar bezighouden.

Lezingen en andere optredens

Op verzoek van boekhandelaren, bibliotheken, historische en andere verenigingen verzorgt Annegreet van Bergen lezingen mét lichtbeelden. Hier vindt u het overzicht van openbaar toegankelijke optredens. Wilt u zelf een lezing organiseren, neem dan contact op.

overzicht lezingen

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website voor de bezoeker beter werkt. Privacystatement

akkoord