Fotografie: Ingrid Zweverink

Journaliste en schrijfster

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) studeerde economie in Amsterdam en was als journaliste verbonden aan de Volkskrant en Elsevier. Sinds 2006 woont ze in Zutphen.
Ze is auteur van de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000). In het najaar van 2021 verscheen haar Gouden jaren scheurkalender 2022 met 365 beknopte nieuwe verhalen en evenzovele dagen gespreksstof over de tijd van toen.
Ook schreef ze Mijn moeder wilde dood - een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking (2010). Een [ongewone] geschiedenis van doodgewone dingen, columns uit het Historisch Nieuwsblad (2019). Noo kriege wi-j ’t baeter – Verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek (2020).

scheurkalender

Op de Gouden jaren scheurkalender 2022 staan nieuwe verhalen over de tijd dat Nederland nog maar half zo rijk was als nu. Bijvoorbeeld over kinderen die bij hun tante in Utrecht voor het eerst van hun leven stoplichten zien, jongens die landjepik spelen en meisjes die kaatseballen. Ook komen er bijna vergeten woorden voorbij zoals gireren, knijpkat, kroontjespen of zeepklopper. In de rubriek AFK VD MND staat dat nozem eigenlijk Nederlandse onderdaan zonder enige moraal betekent.
Zo biedt de kalender 365 dagen gespreksstof over de tijd van toen. Hij is te koop bij iedere goede boekhandel voor €15,99.

DAG MAANDAG WASDAG

De wasautomaat is een wonder: je stopt vuil wasgoed achter een deurtje en een uur later haal je de was er (schoongewassen, gespoeld en gecentrifugeerd) weer uit. Door de wasautomaat is er een eind gekomen aan de arbeidsintensieve en tijdrovende ‘maandag wasdag’.
Hoe ging het er vroeger bij u thuis op maandag wasdag aan toe? Mail uw herinneringen aan Annegreet.
Zij wil een documentaire maken om te laten zien hoe onze (groot)moeders vroeger werden geknecht door de wekelijkse was en dat de wasautomaat van onschatbare waarde is geweest voor de emancipatie van vrouwen.

gouden jaren

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’ Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteiten-begeleider? Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes.....

Dagboeken

Annegreet vertelt af en toe in haar dagboeken over haar belevenissen.

naar dagboeken

boeken

Annegreet is schrijfster van een klein, maar succesvol oeuvre. Aanvankelijk schreef ze vooral over werkdruk, stress en burn-out. De laatste jaren ligt de nadruk op economische geschiedenis.

ander werk

Annegreet schrijft als journaliste niet alleen over economie en geschiedenis, maar ook over tal van andere onderwerpen die haar bezighouden.

Lezingen en andere optredens

Op verzoek van boekhandelaren, bibliotheken, historische en andere verenigingen verzorgt Annegreet van Bergen lezingen mét lichtbeelden. Hier vindt u het overzicht van openbaar toegankelijke optredens. Wilt u zelf een lezing organiseren, neem dan contact op.

overzicht lezingen

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website voor de bezoeker beter werkt. Privacystatement

akkoord