Dagboeken

Standbeeld voor de wasautomaat

23 maart 2019

De Boekenweek is begonnen. Het thema ´de moeder, de vrouw´ is een mooie aanleiding om stil te staan bij de vraag waarom juist in de afgelopen halve eeuw vrouwenemancipatie meer dan ooit de wind in de zeilen kreeg. Op 19 maart schreef ik op de opiniepagina van de Volkskrant een ode aan de wasautomaat.

Meer lezen

Burn-out en scheurbuik

13 maart 2019

In 1996 werd ik, werkzaam als overijverig en rusteloos journalist, geveld door een burn-out en heb ik bijna een jaar niet kunnen werken. Mij mankeerde van alles. Het meest opvallende en hinderlijke was dat ik me niet kon concentreren en doodmoe was. Maar hoe uitgeput ik ook was, ’s nachts kon ik niet slapen doordat er dan een soort hooikeermachine in mijn hoofd ratelde. Van die burn-out heb ik veel geleerd.

Meer lezen

Tiel, Leeuwarden, Hoek van Holland

6 maart 2019

Wat hebben Tiel, Leeuwarden, Hoek van Holland, Zwijndrecht, Drachten, Roden, Bolsward, Hoogeveen en Deventer met elkaar gemeen? Voor mij een heleboel, want in deze negen plaatsen houd ik tijdens de Boekenweek lezingen over mijn jongste boek Het goede leven.  Ik vertel dan onder andere hoe de emancipatie van vrouwen de wind in de zeilen kreeg door de grote naoorlogse economische groei.

Meer lezen

65 geworden

15 feruari 2019

Op 29 januari 2019 vierde ik in Málaga mijn 65e verjaardag. Een nogal spectaculaire leeftijd, vind ik. Ofschoon ik nog twintig maanden op mijn AOW moeten wachten, krijg ik bijvoorbeeld al wel ouderdomspensioen. Vanaf de dag dat ik dat pensioen heb aangevraagd, begin december 2018, hield die 65 jaar me tot mijn verjaardag nogal bezig.

Meer lezen

Nieuwjaarswens

5 januari 2019

Begin januari stuurde het Historisch Nieuwsblad deze door mij geschreven nieuwjaarswens naar zijn abonnees. Ik hoop dat ook de bezoekers van mijn website die met plezier lezen. En ik elk geval wens ik hen een gelukkig 2019 toe en hoop ik dat zij, net als ik, met plezier terugblikken op het verleden en dat zij juist door dat verleden veel waardering hebben voor het heden.

Meer lezen

Kerstboom

24 december 2018

Zie hier mijn nieuwe kerstboom. Smaakvol, al zeg ik het zelf, en erg milieu- en natuurvriendelijk vanwege de eindeloze mogelijkheden tot hergebruik. Wat mij doet denken aan de kerstboom die wij vroeger aan de Bruggenmorsweg in Enschede hadden, een boom die jarenlang overleefde in onze tuin en die met kerst naar binnen werd gehaald. Die boom zou ik wel eens met mijn ogen van nu willen bekijken. Toen al zag ik dat de kerstboom bij mijn vriendinnetje Ingrid groter was, maar die van ons vond ik mooier. Want er zaten echte kaarsjes in. Maar hoe mooi was die boom werkelijk?

Meer lezen

Stopcontact

11 december 2018

Voor zover mensen nu nog hun kleding en beddengoed strijken, doen ze dat elektrisch. Die strijkijzers hebben een thermostaat waarmee de temperatuur op verschillende soorten stof kan worden afgestemd en bijna altijd kunnen de ijzers desgewenst stoom afblazen om kreukels gemakkelijk glad te strijken.

Meer lezen

80-plussers

30 november 2018

Vandaag verzorgde ik in Krimpen aan den IJssel een literaire lunch voor een groep ouderen. Het waren bijna allemaal 80-plussers, misschien waren de meesten zelfs al 85-plus. Opvallend was dat niemand erover begon dat vroeger alles beter was. Integendeel. Vroeger was het leven veel moeilijker dan nu.

Meer lezen

Stavast

25 november 2018

In de Overtuin bij Huize Welgelegen in Warnsveld werden op 25 november beelden onthuld van twee dames Laman Trip, ooit eigenaressen van het mooie buitenhuis. Kunstenares Annewiets staat stralend tussen de door haar vervaardigde beelden.

Meer lezen

Nieuwe website

22 november 2018

Vanaf vandaag kan iedereen mijn totaal vernieuwde website zien. Ik ben veel dank verschuldigd aan Peter Onis (onisontwerp.nl). In plezierig overleg met mij, en goed luisterend naar wat ik wilde, tekent hij voor dit mooie ontwerp. Het was Peters idee om deze jeugdfoto niet alleen te gebruiken als achtergrond voor de website, maar ook voor mijn nieuwe ‘huisstijl’.

Meer lezen

Signeren

15 november 2018

Donderdag 15 november ging ik langs bij de uitgeverij om tweehonderd exemplaren van Het goede leven te signeren. Een van de leukste klusjes voor een auteur, vind ik. Maar op een gegeven moment word ik er melig van en denk ik ‘gekken en dwazen zetten hun namen op deuren en glazen’. Bovendien kan ik dan nauwelijks de neiging bedwingen om ‘wie dit leest is gek’ te schrijven. Maar ik heb me gedragen. In al die boeken staat keurig alleen ‘Annegreet van Bergen’.

Meer lezen