Dagboeken

Scheuren

3 januari 2021

Dankzij mijn boeken Gouden jaren en Het goede leven kwamen bij lezers allerlei herinneringen aan hun jonge jaren naar boven. Zij vertelden mij daarover tijdens lezingen, via mijn website of wanneer we elkaar op straat of in de winkel ontmoetten. 
Sommige van die herinneringen zijn te leuk, te aangrijpend of te interessant om ze domweg te laten liggen. Daarom heb ik er korte verhaaltjes van gemaakt voor op een scheurkalender. Ook kom ik op andere manieren nog steeds aansprekende voorbeelden tegen van ongelofelijke veranderingen in ons dagelijks leven. Al met al heb ik 365 nieuwe verhalen geschreven: eentje voor iedere dag van 2022.
Mijn uitgever Atlas Contact schrijft over de kalender in zijn aanbiedingsfolder:
‘Nu is er deze scheurkalender, waarmee we elke dag kunnen genieten van het Gouden jaren-gevoel van ‘zo was het’. Van Bergen verzamelde talloze nieuwe verhalen: kinderen die bij familie aan het Neude in Utrecht voor het eerst van hun leven stoplichten zien; jongens die landjepik spelen; meisjes die kaatseballen; kinderen die op hun veertiende gaan werken en al het verdiende geld aan hun ouders moeten afdragen. Ze haalt herinneringen op aan woorden en uitdrukkingen als bukshag, handen als kolenschoppen en iets op de groei kopen, en schotelt de lezer verbazingwekkende feiten voor. En wie weet nog dat supermarkt DE SPAR zijn naam dankt aan de afkorting Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig? De Gouden jaren scheurkalender zorgt elke dag weer voor gespreksstof over de tijd van toen.’ 

terug naar overzicht