Dagboeken

Corona gooit roet in eten

26 december 2020

Geen Vereeniging in Nijmegen, Oosterpoort in Groningen, Tivoli in Utrecht of Philharmonie in Haarlem. Door corona gaan mijn optredens met Frommermann niet door en zit ik gewoon thuis in Zutphen.
Nou ‘gewoon’. Ook al woon ik hier nu een kleine vijftien jaar, nog steeds vind ik het bijzonder om in deze Hanzestad te wonen, om langs de IJssel te fietsen, door de straten van het historische centrum te lopen. Zeker wanneer de zon schijnt, is het hier geweldig. Of wanneer de nacht helder is en de toren van de Walburgis scherp tegen een donkerblauwe lucht staat afgetekend.
Maar wanneer de hele dag regent vind ik het een zielige bedoening. Hoewel dag? Er is rond 21 december helemaal geen sprake van een dag. Toch wordt er ieder jaar rond deze tijd gekweeld over The most wonderful time of the year.
Dat zou dan Kerst zijn.
Kerst – de mooiste tijd van het jaar? 
Hoe komen ze er bij?
Hier op het noordelijk halfrond valt Kerst in de somberste periode van het jaar. De dagen zijn niet alleen kort, maar ook donker. De zon is zo zwak dat hij dagenlang niet door de wolken heen breekt. En dagen zonder zon zijn een van de ergste dingen die een mens kan overkomen.
Ik ben net als André van Duin. ‘Alles ziet er anders uit als de zon schijnt. De allergrootste pessimist wordt een veelgevraagde humorist. O wat is het leven fijn als de zon schijnt.’
Als rechtgeaard atheïst vier ik nu de terugkeer van het licht. Gelukkig ligt 21 december achter ons en wordt het vanaf nu allemaal lichter en beter.
Zeker nu er een vaccin is en corona in 2021 hoogst waarschijnlijk niet meer zo’n spelbreker is als in 2020.

terug naar overzicht