De Stentor

Maanloze, donkere nacht

16 oktober 2007

Een onverwachte charme van de Achterhoek is dat je er ’s avonds en ’s nachts zo mooi met groot licht kunt rijden. Voor zover ik me kan herinneren was dat vroeger uitsluitend iets voor de vakanties. Vrienden in de Randstad bevestigen dat; zij gebruiken het grote licht nooit. Maanloze, donkere nachten bestaan niet meer in het Westen en al helemaal niet op voor autoverkeer geschikte wegen.

Ik heb altijd het idee dat ik door een mysterieuze sprookjeswereld rijd wanneer ik ’s avonds van mijn moeder in Enschede kom en de weg tussen Lochem en Zutphen met niemand hoef te delen. Een wit spook dat ik niet kan pakken, snelt vóór mijn auto uit. Het bos en de weilanden herbergen geheimen die overdag onzichtbaar zijn.

Charmant vind ik ook de sociale interactie die volgt wanneer er een tegenligger nadert. Ik dim. Hij dimt. Wij dimmen. Tot dusverre heb ik niet anders meegemaakt dan dat deze afspraak voor het pikkedonker wordt nagekomen. Het geeft mij vertrouwen in mijn medemens.

Dat vertrouwen is ver te zoeken wanneer we de tweebaanswegen met meer auto’s moeten delen. Als brave en oppassende burger houd ik me aan de maximumsnelheid. Maar altijd zijn er jachtig types voor wie dat niet snel genoeg is. Halsbrekende toeren halen ze uit om me in te halen.

Nog griezeliger vind ik het wanneer een tegenligger mij op mijn weghelft met hoge snelheid tegemoetkomt. Niet voor niets viel driekwart van de 121 Gelderse verkeersdoden uit 2006 op de wegen buiten de bebouwde kom.

Laatst maakte ik een vermoeiende reis door de Randstad. Al vanaf Amersfoort belandde ik in een soortement file. Stilstaan en stokken was het de rest van de reis, die me via Amsterdam en Utrecht naar Waddinxveen en via Arnhem weer terug bracht. Dat was lastig en irritant rijden. Maar echt gevaarlijk was het nooit.

Het venijn zat in de staart. Op het laatste stukje, de tweebaansweg tussen Dieren en Zutphen, was er weer een idioot die me zo nodig moest inhalen. Op een autosnelweg zou dit nooit gebeuren. Maar lees hierin alsjeblieft geen pleidooi voor aansluiting van Zutphen op het snelwegennet. Niet omdat dan de charme van het grote licht verdwijnt, maar omdat de problemen die we ons daarmee op de hals halen, véél groter zijn dan de problemen die ermee worden opgelost.

terug naar overzicht