De Stentor

In de rubriek ‘Oostwaarts’ in de Stentor schreef Annegreet jarenlang over wat haar opviel aan het leven aan de oostkant van de IJssel.

Ha lantaarnpaal!

4 november 2006

‘Wat zeggen ze bij jullie in Enschede tegen een lantarenpaal?’ Mijn nichtje had me tuk. Braaf antwoordde ik: ‘Lantarenpaal.’ ‘Wij in Krommenie zeggen niets, wij lopen er gewoon langs.’ Later, in de Randstad, moest ik vaak aan dit grapje denken wanneer mensen zonder te groeten straal langs me heenliepen. Dan voelde ik me net een lantarenpaal. In Enschede was ik niet anders gewend dan dat mensen elkaar groeten.

Meer lezen

Sijsjeslijmer

6 februari 2007

Toen het de afgelopen zomer smoorheet was, was er in Voorburg geen mus die dood van het dak kon vallen. Landelijk zijn merel en mus nog gewikkeld in een onbesliste strijd om de titel van meest voorkomende vogel, maar in de Randstad heeft de mus helemaal verloren.

Meer lezen

Ein prosit

17 juli 2007

Een verrassende uitnodiging. Er is feest, want Freek en Willemien Geers zijn veertig jaar getrouwd. Niet alleen dat. Ze houden ook op met werken. Zoon en schoondochter Ralph en Erika zetten hun bedrijf voort. Van dit viertal ken ik alleen Ralph. Hij heeft ons huis heeft verbouwd. P. heeft de andere drie ook wel eens ontmoet.

Meer lezen

De koeienconnectie

24 juli 2007

Soms verlang ik naar stad. Naar grote vieze, vuile stinkstad. Dat komt zo. In de stad zijn geen koeien en volgens P. trekken koeien vliegen aan. Het is zijn stelling dat naarmate mensen dichter in de buurt van koeien wonen, ze meer last van vliegen hebben. Of er echt sprake is van een koeienconnectie weet ik niet. Maar feit is dat er a. in Amsterdam of Voorburg nooit zoveel vliegen waren als hier en dat er b. daar in de wijde omtrek geen koe te bekennen was.

Meer lezen

Maanloze, donkere nacht

16 oktober 2007

Een onverwachte charme van de Achterhoek is dat je er ’s avonds en ’s nachts zo mooi met groot licht kunt rijden. Voor zover ik me kan herinneren was dat vroeger uitsluitend iets voor de vakanties. Vrienden in de Randstad bevestigen dat; zij gebruiken het grote licht nooit. Maanloze, donkere nachten bestaan niet meer in het Westen en al helemaal niet op voor autoverkeer geschikte wegen.

Meer lezen