De Stentor

De koeienconnectie

Soms verlang ik naar stad. Naar grote vieze, vuile stinkstad. Dat komt zo. In de stad zijn geen koeien en volgens P. trekken koeien vliegen aan. Het is zijn stelling dat naarmate mensen dichter in de buurt van koeien wonen, ze meer last van vliegen hebben. Of er echt sprake is van een koeienconnectie weet ik niet. Maar feit is dat er a. in Amsterdam of Voorburg nooit zoveel vliegen waren als hier en dat er b. daar in de wijde omtrek geen koe te bekennen was.

Waarom heb ik een hekel aan vliegen? Niet omdat ze vies zijn. Dat geloof ik wel. Er is zoveel vies. Nee, ze confronteren me met een kant van mezelf die ik niet kende en die ik liever ook niet wíl kennen. Ik blijk me namelijk vreselijk te ergeren aan vliegenstront op mijn pas gezeemde ramen. Nooit geweten dat er diep in mij een keurige huisvrouw school. Maar door die vliegen kruipt Miep Kraak opeens naar buiten.

Zo mogelijk nog confronterender vind ik het dat ik helemaal niet zo zachtmoedig ben als ik altijd had gedacht. Annegreet doet geen vlieg kwaad? Mooi niet. Ik ben geen Marianne Thieme, maar een helleveeg die met één rake klap een arme, weerloze vlieg doodslaat.

Ik begin heel lief. Vliegen die met misplaatste flinkheid door de ruiten naar buiten proberen te vliegen, probeer ik een handje te helpen door het raam open te zetten. Sommige slimmerds kiezen meteen voor de vrijheid. Maar wanneer zo’n beest te stom is om te begrijpen dat daar het gat van het raam is en maar tegen de ruit blijft brommen, raakt mijn geduld op en mep ik hem de vliegenhemel in.

Misschien is zo’n snelle dood nog wel het meest diervriendelijk. Want als ik niets doe, ligt de volgende ochtend de vensterbank bezaaid met lijkjes van vliegen die, moegestreden, het ongelijke gevecht met de enorme glazen ruit hebben moeten opgeven. Een alles behalve zachte dood. In WC-papiertjes gewikkeld breng ik de lijkjes naar hun laatste rustplaats, de vuilnisemmer.

Zoveel doden op de vroege morgen vind ik een slecht begin van de dag. En nu het hoogzomer is, worden het er elke dag meer. Vandaar dat ik af en toe verlang naar stad. Grote vieze, vuile stinkstad.

terug naar overzicht