allerhande

Een kleine selectie van wat Annegreet voor uiteenlopende opdrachtgevers schreef.

Vragen

[CultuurKrant Zutphen 03, november 2018]

Sinds de dood van mijn ouders heb ik een aantal vragen waarop alleen zij het antwoord weten. Zoals: waarom hadden jullie midden jaren vijftig al een girorekening? En: waarom heb ik nooit iets gemerkt van de Koude Oorlog? Waren jullie niet bang voor De Bom of zorgden jullie ervoor dat de kinderen niets van jullie angst merkten? Ook zou ik willen weten of het inderdaad december 1966 was dat ik voor het eerst in Zutphen ben geweest.

Meer lezen

Inspiratie en Transpiratie

[Nieuwsbrief Boekhandel Van Someren en Ten Bosch, oktober 2016]

Was het 90 om 10? 99 om 1? 80 om 20? De exacte getallen ben ik kwijt. Maar ik moet vaak aan mijn vader denken wanneer ik zit te schrijven. Die hield me altijd voor dat iets moois maken een kwestie is van een (mij ontschoten) laag percentage ‘inspiratie’ en een (tot honderd optellend) hoog percentage ‘transpiratie’. Ik moet hem postuum gelijk geven: een idee ontwikkelen gebeurt in een fractie van de tijd die ik nodig heb om dat idee om te zetten in een boekentekst die naar mijn zin is. Maar zo moeizaam als mijn vader het voorstelde is het ook weer niet. Tenminste, ik heb bijna nooit het idee dat ik in een zweetkamertje zit wanneer ik schrijf.

Meer lezen

Geur

[Financieel Dagblad, augustus 2015]

Onlangs kocht ik een stuk Maja zeep. Van de verlokkelijke Spaanse danseres met waaier in uitbundig rood, zwart en goud is slechts een gestileerde gestalte overgebleven. Maar gelukkig geurt de zeep als vanouds, volgens deskundigen een mengsel van jasmijn, roos en geranium. Maar ik ruik sandelhout, of liever: ik ruik mijn oma. Op het fonteintje naast haar WC lag altijd een stuk Maja zeep en de geur daarvan brengt herinneringen aan haar naar boven.

Meer lezen

Humor

PGGM-nieuws 2005

Sommige mensen denken dat je alleen kunt lachen om leuke dingen. Humor is voor hen puur een uiting van vrolijkheid. Veel mensen putten echter ook kracht uit humor. Zij bekijken nare dingen met nét iets andere ogen en zien er dan de grap van in. Dat doet ze goed. Humor werkt dan als medicijn. Daarom hoeft de lach in de zorg niet worden geschuwd. Lachen zorgt voor afleiding. Humor kan bijdragen aan herstel of acceptatie van ziekte.

Meer lezen